reserveren

Omgeving

Altea is een stadje in Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee in de provincie Alicante op zo'n 50 kilometer ten noord-oosten van de stad Alicante en zo'n 100 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. Altea heeft een oppervlakte van 34,43 km² en is gebouwd op een heuvel. Altea telt zo'n 22.648 inwoner's.

Een belangrijke bron van inkomsten voor Altea is het toerisme, dat sinds de jaren 50 is gegroeid als gevolg van het mediterrane klimaat, stranden en het karakteristieke stadscentrum.

De kust ten zuiden van Calpe zou een microklimaat hebben, waardoor de winters duidelijk warmer (zouden) zijn dan ten Noorden van Calpe. Dat maakt Altea en de hele omgeving, inclusief buurtstadje Alfáz del Pi zeer aantrekkelijk voor overwinteraars uit onder andere Nederland, Engeland, Scandinavië en Duitsland. In september zijn er de bekende feesten van de Christiani en de Mora, ter herinnering van de strijd van de Christenen tegen de Moren, die Spanje veroverd hadden en eeuwenlang er de baas waren.

De schoonheid van dit "balkon aan zee" is overweldigend. Aan de voet van het Sierra de Berniagebergte is het oude Altea tegen een heuvel gebouwd met fier boven de huizen uitprijkend de karakteristieke parochiekerk met blauw-wit betegelde koepel.  Wandelend door de smalle, met keien geplaveide straatjes en langs de blauwe witte gevels, wordt u getracteerd op de meest pittoreske doorkijkjes in steegjes en op zee. De stijgende weggetjes leiden uiteindelijk naar het kerkplein, waar in de zomermaanden kunstenaars bijeenkomen om hun werk te tonen. Nabij dit pleintje is een werkelijk spectaculair uitzichtpunt wat u niet mag missen. Lager ligt een lange promenade met gezellige terrasjes, restaurants en bars. Elke namiddag wordt in de haven versgevangen vis verkocht.

 In en om Altea zijn in de zomer volop traditionele, locale dorpsfeesten; een van de mooiste is in september "Moros y Chrisianos", met kleurige optochten door de straten. Tips voor dagtochtjes zijn er genoeg, bijv. de oude vesting Altea la Vieja op 3km. Het bezienswaardige Guadalest (24km) is te bereiken via het typische bergdorp Callosa d'En Sarria en is gebouwd tegen de rotsen aan een meer. Een avontuur voor de kinderen en uzelf zijn het waterprekpark Aqualandia en het themapark Terra Mitica bij Benidorm (11km). Het Sierra de Berniagebergte strekt zich loodrecht op de kustlijn uit en vormt een prachtig decor van de golfclub Don Cayo - een van de vele clubs in de provincie Alicante - met een zeer aantrekkelijke 9-holes baan omgeven door mediterraan bos. Op vele holes heeft u tevens blauwe zee op de achtergrond. De meeste watersportmogelijkheden vindt u in Altea zelf; zeilen, kan uitstekend vanuit het nabij gelegen Puerto Luis Campomanes. 


Rondom Altea zijn verschillende kleine dorpjes die leuk zijn om te bezoeken, zoals La Nucia die elke zondag een markt heeft. Iets dieper het land in is er het mooie berglandschap waar u prachtige wandelingen kunt maken en een mooi uitzicht hebt over Altea en de zee. De kiezelstranden langs Altea bieden een geverieerd en bijzonder uitzicht met leuke inhammetjes om heerlijk te ontspannen en genieten.